
 
 

 

 

 

Freedom of Information Request             Ref: 22-058 

24 February 2022 
 

By Email 
 
 
Dear Sir/Madam 
 
Thank you for your request for information under the Freedom of Information Act 2000. The 

Trust’s response is as follows: 

 

• We can confirm that we hold some the information you are requesting 

 

1 Does the Trust use a standard contract for consultants which specifies the number of  

hours each consultant must work for the NHS? 

Yes 

 

2 Are NHS consultants being encouraged to work hours for the NHS which are 

additional to their contracted hours (in other words overtime) in order to reduce waiting 

times for medical treatment? 

Yes 

 

3 Whether or not NHS consultants being encouraged to work additional hours for the 

NHS, what proportion are working additional hours for the NHS? 

We do not hold this information 

 

4 The understanding of the author of the Guardian article above is that according to the 

2003 NHS consultant contract: ‘NHS consultants can only do paid work in the private 

sector with the permission of their NHS employer and only if it does not cause a 

detriment to NHS care’. Is this statement correct? 

Yes . "Where individuals wish to undertake external roles or participate in areas of special 

interest and undertake private practice they will need to consider their total working hours and 

the impact this may have upon their wellbeing and service delivery." 

 

5 What are the rules in your trust which govern the amount of time consultants can 

spend on private work and are these rules embedded in consultants’ contracts? 

Private Practice and Fee-paying Work - The Code of Conduct for Private Practice sets out the 

standard of best practice governing the relationship between NHS work, private practice and 

fee-paying work. There are specific rules around clinicians undertaking private professional 

services, whether for the NHS, the independent sector or for another party. The Trust will 



 
 

follow the principles as laid down in the Terms and Conditions of Service1 . A consistent 

approach across the Trust will be adopted, the principle being that people should not be paid 

twice for the same work. Where a consultant wishes to undertake remunerated private medical 

practice then this needs to be registered and approved by the Trust on an annual basis. For 

individuals wishing to undertake private medical practice there will be an expectation as laid 

out in the 2003 terms and conditions (Schedule 6) that the clinician would offer an additional 

PA of DCC per week by mutual agreement. If a consultant declines the opportunity to take up 

the additional PA of activity but does undertake remunerated clinical work this would be 

considered grounds for deferring a pay threshold for the year in question. If another consultant 

accepts the work there will be no impact on pay progression for any consultant or SAS 

practitioner in the group. LTFT consultants wishing to undertake private practice will not be 

expected to offer more than one extra programmed activity. The consultant is responsible for 

ensuring that the provision of private professional services or feepaying services for other 

organisations does not: Result in detriment of NHS patients or services; Diminish the public 

resources that are available for the NHS; Fee-paying work must be detailed in the job plan and 

reviewed and approved annually. If on occasion private practice impinges on NHS practice 

then the individual must ensure that NHS work is made up at another time (time shifting work) 

and that this is clearly recorded in a transparent  manner. Agreements about retention of fees 

will be made on an individual basis at the time of the Job Planning Review. The provisions and 

principles governing Private Professional Services and Fee Paying Services are set out in 

Sections 9, 10 and 11 of the new Consultant Contract (England) 2003 . Schedule 9 of the New 

Terms & Conditions of Service details: disclosure of information about private commitments; 

scheduling of work and Job Planning; scheduling private commitments whilst on-call; use of 

NHS facilities and staff; patient enquiries about private treatment; Promoting improved patient 

access to NHS care and increasing NHS capacity. Fee paying services are services that are 

not part of contractual or consequential services and not reasonably incidental to them. A list 

of examples of fee-paying work is given under Schedule 10 of the Consultant Contract Terms 

and Conditions of Service . The list is not exhaustive but gives examples of the more common 

fee-paying work. It includes fee-paying work that, under the ‘old’ contract, was described as 

Category II & Category III work, domiciliary work and Section 12 Mental Health Act 

assessments. Schedule 11 of the Consultant Contract Terms and Conditions of Services 

(Appendix J) details a list of services where the consultant will not be paid an additional fee, or 

if paid a fee, will remit the fee to the employing organisation. The list is not exhaustive but as a 

general principle work undertaken during Programmed Activities will not attract additional fees. 

Schedule 11 also details a list of fee-paying services where a consultant can retain any fee 

that is paid. Again, the list is not exhaustive. The general principle is that the consultant is 

entitled to retain fees for work done in their own time, or during annual or unpaid leave 

 

6 Are consultants obliged to inform you of their ownership or part-ownership of private 

health firms and, if so, what proportion of consultants in your trust has such 

ownership? 

Our Register of Interests, Gifts and Hospitality Policy is clear that the following staff groups 

have a duty to ensure that declaration of interests are made which could materially affect the 

outcome of decisions made by them: 



 
 

(a) Executive and non-executive directors who have decision making roles which involve the 

spending of taxpayers’ money; 

(b) All senior managers and clinicians (at band 8d and above); 

(c) Members of staff who have the power to enter into contracts on behalf of the Trust; 

(d) Members of advisory groups which contribute to direct or delegated decision making on the 

commissioning or provision of taxpayer funded services; and 

(e) Administrative and clinical staff involved in decision making concerning the commissioning 

of services, purchasing of good, medicines, medical devices or equipment, and formulary 

decisions 

 

We are able to obtain this information however we have decided to apply Section 21 of the 

FOIA as this information is reasonably accessible in the public domain.  Our Register of 

Interests can be accessed live via our website https://www.uhbw.nhs.uk/p/about-us/reports-

and-publications 

Clinicians who have declared any potential conflicts will be visible.  There are 693 Consultants 

registered so will be able to see the proportion 

 

7 Is it your view that over the last, say, five years the amount of private work being done 

by NHS consultants and the numbers with part-ownership of private health firms has 

increased? 

We are able to obtain this information however we have decided to apply Section 21 of the 

FOIA as this information is reasonably accessible in the public domain.  Our Register of 

Interests can be accessed live via our website https://www.uhbw.nhs.uk/p/about-us/reports-

and-publications 

Clinicians who have declared any potential conflicts will be visible. 

 

This concludes our response. We trust that you find this helpful, but please do not hesitate to 

contact us directly if we can be of any further assistance. 

 

If, after that, you are dissatisfied with the handling of your request, you have the right to ask for 

an internal review. Internal review requests should be submitted within two months of the date 

of receipt of the response to your original letter and should be addressed to: 

Director of Corporate Governance 
University Hospitals Bristol and Weston NHS Foundation Trust 
Trust Headquarters  
Marlborough Street 
Bristol 

BS1 3NU 

 

Please remember to quote the reference number above in any future communications. 

If you are not content with the outcome of the internal review, you have the right to apply 

directly to the Information Commissioner for a decision. The Information Commissioner can be 

contacted at: Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow, 

Cheshire, SK9 5AF 

https://www.uhbw.nhs.uk/p/about-us/reports-and-publications
https://www.uhbw.nhs.uk/p/about-us/reports-and-publications
https://www.uhbw.nhs.uk/p/about-us/reports-and-publications
https://www.uhbw.nhs.uk/p/about-us/reports-and-publications


 
 

Publication 

Please note that this letter and the information included/attached will be published on our 

website as part of the Trust’s Freedom of Information Publication Log. This is because 

information disclosed in accordance with the Freedom of Information Act is disclosed to the 

public, not just to the individual making the request. We will remove any personal information 

(such as your name, email and so on) from any information we make public to protect your 

personal information. 

To view the Freedom of Information Act in full please click here. 

Yours sincerely 

 
Freedom of Information Team 
University Hospitals Bristol and Weston NHS Foundation Trust 
 

http://www.opsi.gov.uk/acts/acts2000/ukpga_20000036_en_1

